Het komt regelmatig voor dat een slachtoffer van letselschade schade lijdt omdat er geen zwart werk meer verricht kan worden en er geen inkomsten meer daaruit komen.
Ook verlies van zwart werk komt voor vergoeding in aanmerking als onderdeel van de schadepost verlies aan verdienvermogen. Wel gelden enkele voorwaarden voor vergoeding van deze schadepost enlijdt deze schadepost vaak voor enige discussie met verzekeraars.
Om het verlies van inkomsten uit zwart werk te kunnen vorderen, is enige onderbouwing nodig.
Degene in wiens opdracht het zwart wordt verricht zal daarover iets moeten kunnen verklaren.
Omdat er bij zwart werk geen facturen worden verstuurd en ook geen loonstrookjes worden ontvangen, is er dus ander bewijs nodig. Er zullen één of meerdere (schriftelijke) verklaringen moeten volgen waaruit blijkt:
- welke arbeid er verricht werd, en:
- hoeveel daar voor betaald werd.
Soms komt het voor dat iemand geen verklaring wil afgeven voor het laten verrichten van ‘zwart werk’ waarmee een slachtoffer voor een mogelijk bewijsprobleem komt te staan.
De Hoge Raad heeft echter in een arrest van 24 november 2000 bepaald dat een letselschadeslachtoffer recht kan hebben op vergoeding van verlies van inkomsten uit zwart werk. In de praktijk sindsdien is gebleken dat het afgeven van een verklaring vaak niet tot problemen lijdt. Een verzekeraar is doorgaans ook niet verplicht om melding te doen bij de Belastingdienst van een vordering van een slachtoffer tot vergoeding van inkomsten uit zwart werk.
Zodra het verlies van zwart werk aannemelijk c.q. bewezen is, dan dienen deze verdiensten wel netto – of ook wel: ‘wit’ – gemaakt te worden door middel van toepassing van een fictief belastingpercentage.
Dat betekent dat er bij vergoeding van ‘zwart werk’ als het ware belasting wordt ‘geheven’ en afgedragen.
Het is voorstelbaar dat niet alle zwarte werkzaamheden voor vergoeding in aanmerking komen. Bij niet-legale of verboden zwarte werkzaamheden ligt vergoeding veel minder voor de hand. Een terras bestraten of een huis op zaterdag schilderen is bijvoorbeeld in beginsel geen verboden werkzaamheid. Voor dit soort werkzaamheden zal – achteraf – ook wel de bereid bestaan om de inkomsten eruit ‘wit te maken’, waar dat bij andere niet-legale werkzaamheden om voor de hand liggende redenen niet het geval zal zijn. Rechters kunnen de hoogte van – een witte – vergoeding uit zwarte werkzaamheden door middel van schattingen vaststellen.
Een verzekeraar is geen belastingdienst. Schade die geleden wordt door het missen van verdiensten uit zwart werk, moeten gewoon vergoed worden. Mits deze bewezen kunnen worden en aansluitend netto of ‘wit’ gemaakt worden. Verklaringen over zwart werk worden doorgaans niet naar de Belastingdienst gestuurd, zodat beide partijen in dat opzicht weinig te ‘vrezen’ hebben.
Heb je vragen over dit onderwerp of zoek je een letselschadeadvocaat? Neem dan vrijblijvend contact op.